Et nyt og fremadrettet samarbejde mellem to landbrugsrådgivere fra LRØ og en svinefagdyrlæge fra Porcus Odense har resulteret i, at 10 svineproducenter har sat sig for at hæve deres dækningsbidrag.
Dyrlæge Jesper S. Olesen har sammen med sine kollegaer fra Porcus, de seneste tre år kørt et projekt kaldet Fokus 35. Her var formålet, at øge antallet af fravænnede grise igennem motivationsværktøjer, undervisning og brug af eksterne eksperter. Formålet var ikke nødvendigvis at nå de 35 fravænnede grise pr årsso, men at komme tættere på, end man ellers ville være kommet uden projektet.
Fokus 35 blev en succes, hvor de deltagende besætninger forbedrede sig dobbelt så meget som landsgennemsnittet på årsbasis. Nogle af deltagerne i projektet efterlyste dog indimellem svar på de økonomiske resultater af at øge antallet af fravænnede grise pr årsso. Derfor fik Porcus ideen til at lave et projekt i samarbejde med rådgiverne fra LRØ om dækningsbidraget.
– Vi dyrlæger har jo fuld fokus på sundheden i svinebesætningerne, men kan have svært ved altid nøjagtigt at redegøre for de økonomiske fordele ved optimeringen. Derfor kontaktede vi Niels Hegelund og Carsten Kragh Paulsen fra LRØ, forklarer Jesper S. Olesen dyrlæge fra Porcus om opstarten af det koncept, de i dag kalder Fokus 35 DB.
Dyrlæge og rådgivere arbejder sammen
Fordelen ved deres rådgiverteam er, at de kan angribe fra tre vinkler. Niels Hegelund har den praktisk økonomiske tilgang til svineproduktion, Jesper S. Olesen den sundhedsmæssige synsvinkel og Carsten Kragh Paulsen, der er rådgivningschef i virksomhedsøkonomi, kommer med det økonomisk strategiske overblik. Tilsammen er de det perfekte team for en landmand, der vil forbedre sin økonomi.
- Det er tværfaglighed og samarbejde på tværs af faggrupper, der virkelig rykker noget. Landmændene er jo ofte mellemled mellem rådgivere og dyrlæge og får ofte stukket en seddel i hånden, som han skal levere videre uden yderligere forklaring. Her får han i stedet oplevelsen af, at et tæt samarbejde mellem rådgiver og dyrlæge, giver et effektfuldt resultat i form af flere penge på bundlinjen, forklarer Niels Hegelund.
Selve formen på det som de tre kalder effektskabende rådgivning, er en ERFA-gruppe med 10 landmænd. Udgangspunktet for arbejdet er landmændenes DB Tjek, der udarbejdes to gange årligt.
Nysgerrige landmænd med store ører
De 10 landmænd har mødtes en gang, hvor hver enkelt landmand præsenterede sin bedrift, og fortalte om fremtidige udviklingsområder.
– Der var en utrolig god stemning på det første møde. Landmændene var både indstillet på at fortælle, lytte, spørge og give gode råd videre til kollegerne. Der blev skabt en god fortrolighed, og dermed et godt fundament for at de 10 landmænd kan rykke sig i en positiv retning. Hver enkelt har fået udleveret et ark, hvor de skulle nedfælde en handlingsplan for tre fokusområder. Kendetegnende for landmændene er, at de alle gerne vil et spadestik dybere i udviklingen af deres bedrift både økonomisk og i produktionen, pointerer Jesper S. Olesen.
DB Tjek på et højere niveau
En af de landmænd, der deltager i ERFA-gruppen er Lars Hansen fra Dømmestrup på Fyn.
– Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville deltage, da jeg første gang hørte om projektet. Jeg har to gange før fået lavet DB tjek- uden at det dog førte til noget konkret. Derfor havde jeg egentlig besluttet aldrig igen at bruge så mange midler på DB tjek, når det nu ikke førte til nogen ændring. Min interesse blev dog vækket igen, når man blev sat sammen efter udarbejdelsen og på den måde forpligtigede sig til at lave en handlingsplan - og endnu bedre at skulle mødes igen for yderligere opfølgning. Derfor er dette set-up rigtig godt, da der i gruppen automatisk opstår et pres i forhold til, at vi hver især får ført vores handlingsplaner ud i livet. Det er en klar fordel, at der både er en dyrlæge, en svinerådgiver og en driftsøkonom ind over, de supplerer hinanden rigtig godt, understreger Lars Hansen, der regner med at kunne forbedre sine resultater i forhold til dødelighed i farestalden, foderomkostninger og avlsomkostninger via deltagelsen i projektet.
Intern konkurrence skaber resultater
På møderne bliver resultaterne fra hver enkelt bedrifts DB Tjek delt ud til deltagerne, så alle kan se tallene og måle sig med hinanden.
– Vi forsøger, at skabe både en konkurrence situation og et sammenhold i gruppen, så man på den måde både bliver hjulpet og presset af de andre landmænd. Det, at kunne måle sine tal med de andre i gruppen, skulle gerne skabe motivation til at agere og skabe forandring med det fokus at forbedre sine egne resultater. De gode historier fra de andre skal motivere, og så oplever vi også, at de ofte lytter bedre efter, når det er en anden landmand, der fortæller om sine positive erfaringer, fortæller Niels Hegelund.
Alle skal op blandt de 10 % bedste
Der er planlagt to møder om året de næste tre år i direkte forlængelse af DB Tjek. Desuden vil de tre rådgivere følge op på den enkelte landmand via mail og telefon for på den måde at kunne støtte landmanden i sit arbejde med at opfylde handlingsplanerne. Målet er, at landmændene har omsat deres handlingsplaner til handling mellem møderne, så der kan laves nye planer og måles på effekten af de gennemførte initiativer. De handlingsplaner og resultater de arbejder med i ERFA-gruppen, vil landmændene ligeledes kunne bruge som dokumentation over for banken.
-Vi har et usagt mål om, at bringe den samlede gruppe op blandt de 10 % bedste svineproducenter, når der måles alene på dækningsbidraget, påpeger Niels Hegelund.
Fakta om Fokus 35 DB:
DB for sohold 30 kgs varierer 4.900 kr. fra den bedste til den dårligste.
DB for sohold 7 kgs varierer 2.900 kr. fra den bedste til den dårligste.
2 møder årligt umiddelbart efter DB Tjek er lavet
3-årigt projekt
Yderligere oplysninger kontakt:
Niels Hegelund, Svinekonsulent LRØ. Tlf: 76 58 75 52 / Mobil: 40 45 06 75
Jesper S. Olesen, dyrlæge Porcus. Tlf: 40 79 28 00.
Kontakt kontoret
Hverdage fra kl. 7.30 - 15.45 er vi klar på kontoret
til at hjælpe dig med stort og småt.
Vi kan kontaktes på 62623074
eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Hygiejnekursus
Har du taget det obligatoriske hygiejnekursus?
Alle, der har deres gang i dansk svineproduktion, skal tage hygiejnekursus via Statens Serum Instituts hjemmeside.
Der skal logges ind med NemID, kurset er gratis og tager ca. halvanden time at gennemføre, og det findes i en dansk og engelsk version.
MRSA Hotline
National Rådgivningstjeneste
for MRSA i husdyr
Tinna Ravnholt Urth
Hygiejnesygesplejerske, MPH
Statens Serum Institut
Tlf. 41 71 48 66
Email: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Privatlivs- og persondatapolitik
Smarte genveje
Tilmeld Grisenyt
Tilmeld dig herunder til vores nyhedsmail - GRISENYT - der udsendes gratis 1 - 2 gange om måneden med aktuelle grisenyheder og effektive staldtips.
Du kan til enhver tid afmelde dig igen via link nederst i nyhedsmailen.